MENU

WERKWIJZE

ERVARINGEN

INSPIRATIE

KOSTEN

06 - 52 66 77 16               info@ceremonica.nl

Op zoek naar een ceremonieel spreker?

De juiste woorden zijn zo belangrijk bij een uitvaart. Het doet recht aan de overledene en aan het gevoel van de nabestaanden. Een waardig afscheid waar aandacht is voor het gemis, maar ook voor het leven, is erg belangrijk voor de rouwverwerking. Misschien vindt u het moeilijk om zelf de woorden te vinden of over te brengen. Of vindt u het prettig dat een spreker de rode draad brengt, waarbij ook ruimte is voor nabestaanden om wat te zeggen?

 

Ik denk graag met u mee om een mooi waardig afscheid te verzorgen. Een afscheid waarin u de overledene herkent.

Spreken bij uitvaarten is namelijk spreken over het leven.

Werkwijze

Na het overlijden van een dierbare moet er opeens heel veel geregeld worden. Zodra de datum van de uitvaart bekend is, neemt u (of uw uitvaartverzorger) contact met mij op. Wij maken dan op korte termijn een afspraak. Met mijn sensitiviteit voor het stellen van de juiste vragen en een goed luisterend oor, kom ik veel te weten over de overledene en uw wensen met betrekking tot de uitvaart. Alle herinneringen en verhalen zal ik vertalen naar een passende toespraak. Met respect en een liefdevolle herinnering belichten we het leven van de overledene.

 

Bent u uw eigen uitvaart aan het voorbereiden en wilt u nog één of meerdere gesprekken bij leven voeren? Dat is ook mogelijk. Uw woorden en herinneringen vormen dan de basis voor de uitvaarttoespraak. Indien gewenst neem ik na het overlijden ook de wensen en behoeften van de nabestaanden mee in het afscheid.

Ervaringen

Inspiratie

Overmand door verdriet volgen nabestaanden vaak de traditionele gebruiken horende bij een uitvaart. Tradities zijn mooi en dienen zeker in ere te worden gehouden. Maar bedenk dat tegenwoordig ook hierin steeds meer mogelijk is. Kies voor datgene dat bij de overledene en bij u als nabestaanden past. Uitvaartleiders denken hierin meestal graag met u mee.

 

 

C’est le ton qui fait la musique

Het is de manier waarop je iets brengt dat bepaalt hoe het overkomt. Ik vind het altijd bijzonder mooi als nabestaanden zelf ook willen spreken tijdens de uitvaart. Wees niet bang voor de emoties die daarbij horen, dat maakt het verhaal juist persoonlijk. Zorg er wel voor dat het niet te lang duurt. Mensen kunnen vaak niet langer dan 7 minuten aandachtig luisteren. Vermijd in het verhaal jaartallen en teveel feiten maar spreek vanuit je hart/gevoel. Laat de feitelijke informatie anders aan de spreker over. De ingehuurde spreker zorgt dan voor de rode draad in het verhaal en de nabestaanden kleuren dit in met hun persoonlijke herinneringen.

 

Naast gesproken woorden mag muziek niet ontbreken. Hierbij hoeft u niet voor de traditionele begrafenismuziek te kiezen. Overlijdt een jong iemand die van hiphop of dance hield? Schroom niet om dit te laten horen. Kies nummers die passen bij uw dierbare en kies eventueel een nummer die bij u past of die jullie band symboliseert. Live muziek behoort ook tot de mogelijkheden. Denk aan zang begeleid door piano of een akoestisch gitaar. Tijdens de muziek kunt u foto’s of bewegende beelden laten projecteren.

 

Foto’s als tastbare herinnering

We leggen alle bijzondere momenten in het leven vast op camera, waarom dan niet de uitvaart? Bij een crematorium kan de dienst vaak opgenomen worden zodat u die later terug kunt kijken. U kunt ook een fotograaf inhuren die gespecialiseerd is in afscheidsfotografie. Zij gaan onopvallend te werk met respect voor de aanwezigen. De gemaakte foto’s  geven u de gelegenheid om later in alle rust te bekijken wat in die eerste week na het overlijden wellicht aan u voorbij is gegaan. Ze kunnen van toegevoegde waarde zijn bij de rouwverwerking (met name ook bij kinderen).  Kijk voor afscheidsfotografie op:

Jolanda Siemonsma: http://www.herinneringsfotografie.nl

Sandra Gielesen: http://www.sandragielesen.nl

 

Persoonlijke uitvaartkist

Wilt u een uitvaartkist die anders is dan anderen? Of heeft u specifieke wensen? Er is een Friese vakman die prachtige uitvaartkisten maakt. Hindrik de Vries: http://www.dekistemakker.nl

 

En hoe nu verder?

Na het verlies van een dierbare kunt u vastlopen in uw verwerking. Schroom niet om daarbij hulp te zoeken. Enkele consulten kunnen u al verder helpen. Kijk voor meer info op: http://www.aandachtvoorverliesenrouw.nl

 

Kosten

De kosten zijn € 525,- (dit is inclusief 21% btw en reiskosten binnen 40 kilometer vanaf Sneek). Inbegrepen is één voorgesprek. Bezoek tweede locatie op de dag van het afscheid (bijvoorbeeld begraafplaats) is € 85,- (inclusief btw). Vindt de uitvaart verder weg van de standplaats af, dan worden er kilometers (en extra tijd) in rekening gebracht. Voor toelichting hierover: mail of bel me gerust. Heeft u een uitvaartverzekering, dan kunt u de kosten wellicht declareren. Hiervoor kunt u contact opnemen met uw verzekeraar. Wilt u gesprekken voeren bij leven, neem dan contact met mij op. U ontvangt dan een vrijblijvende offerte.